Warmtepomp plaatsen

Als je van plan bent om een warmtepomp te kopen kan het zijn dat je hier een subsidie voor krijgt. De warmtepompen die in aanmerking komen staan op de apparatenlijst van de Rijksoverheid en dienen te voldoen aan deze eisen:

  • De warmtepomp is onderdeel van een verwarmingstoestel.
  • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp. Lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten.
  • Het ruimteverwarmingstoestel heeft een vermogen van ten hoogste 70 kW.
  • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket en een productkaart en technische documentatie.
  • De warmtepomp wordt geïnstalleerd door een deskundige installateur.

Subsidiebedrag

De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Het bedrag ligt tussen de €1000 en €2.500. 

Subsidie zonneboiler

Wie vandaag de dag wil besparen op zijn energienota doet er goed aan om eens te kijken naar de mogelijkheden van een zonneboiler. Een zonneboiler maakt gebruik van de zon voor het leveren van (gratis) warm tapwater. En is er bovendien nog steeds een subsidie beschikbaar voor particuliere huiseigenaren.

De ISDE subsidieregeling

Koop je een zonneboiler, dan kan je gebruik maken van de ISDE regeling. De subsidie wordt bepaald door de aanschafprijs van de zonneboiler die je aanschaft en van de energiebesparing die het apparaat oplevert. Deze regeling loopt door tot 2020 maar jaarlijks is er een bepaald subsidiebedrag beschikbaar. Het is dus zaak om tijdig in het jaar jouw factuur en doorberekening in te dienen bij de RVO. Zie ook: www.rvo.nl.

Lokale regelingen

De meeste gemeenten in Nederland bieden eveneens een subsidie om het gebruik van zonneboilers te stimuleren. Zo wordt er doorgaans een krediet verstrekt waardoor je de aanschafprijs kan lenen en die lening vervolgens tegen een lage rente kan terugbetalen (groene lening). Op de website van jouw gemeente vind je hier meer over.