Zonnepanelen op het dak
Een polykristallijne zonnepaneel behoort tot de eerst generatie van silicium kristallijn zonnepanelen. Deze zonnepanelen geven een uitstekend rendement. De polykristallijne zonnepanelen bestaan meer dan veertig jaren en zijn hierdoor een zeer betrouwbare vorm van zonnepanelen en zonne-energie. Hierdoor zijn eigenlijk ook de meeste zonnepanelen welke in de wereld (en dus ook in Nederland) geplaatst worden polykristallijne zonnepanelen. Een polykristallijne zonnepaneel is goed te herkennen aan de blauwe kleur en soms zie je ook een mozaïek patroon op het oppervlak van het polykristallijne zonnepaneel. Meer over de mogelijkheden vind je op zonnepanelen drenthe.
Het rendement van een polykristallijne zonnepaneel
De cellen op een polykristallijne zonnepaneel bestaan uit meerdere kristallen. Het zijn grove kristallen. Doordat het verschillende kristallen zijn is het rendement wat minder hoog dan bij een monokristallijne zonnepaneel. Het verschil is een tot drie procent als je deze twee soorten zonnepanelen met elkaar vergelijkt.
Wanneer kun je goed voor een polykristallijne zonnepaneel kiezen?
Als je een groot dak hebt dan is het slim om voor een polykristallijne zonnepaneel te kiezen. Een polykristallijne zonnepaneel komt uitstekend tot zijn recht op een groter dak. De kosten per paneel zijn niet zo hoog wat het rendement per vierkante meter uitstekend compenseert. Het is dus een zonnepaneel wat zeer geschikt is voor een groot dak.
De verschillen per merk polykristallijne zonnepaneel
Per merk polykristallijne zonnepaneel zijn er verschillen op het gebied van wattpiek, het rendement en ook de garantietermijn. Dit is natuurlijk begrijpelijk. Ook buiten de markt van zonnepanelen zie je dit vaak.
Als je handig bent kan je misschien zelf je zonnepanelen installeren, maar het is verstandiger in de meeste gevallen om de installatie aan getrainde experts over te laten. Zij kunnen ervoor zorgen dat de panelen op een goede en veilige manier worden gemonteerd op een plaats waar je het beste rendement hebt. Het zelf installeren is iets wat alleen de geavanceerde klusser kan doen en mag alleen gebeuren bij systemen onder de 600 wattpiek. Als het systeem een hogere opbrengst heeft dan ben je bij wet verplicht een erkende monteur in te schakelen, omdat grotere systemen mogelijk verzwaring van je dak vergen.
Bekabeling van zonnepanelen
Je zonnepanelen worden op de omvormer aangesloten middels gelijkstroomkabels, oftewel DC kabels. Je moet daarbij rekening met de dikte en lengte van de kabel houden. De dikte en de lengte is afhankelijk van het vermogen dat er doorheen gaat lopen. De omvormer dient binnen een straal van vijftien tot twintig meter van de zonnepanelen geplaatst te worden om zo weinig mogelijk vermogen verloren te laten gaan. Binnen deze radius blijft het vermogensverlies altijd onder de een procent.
Zelf zonnepanelen aanbrengen
Het verstandigst is het om je zonnepanelen te laten installeren door een expert. Mocht je toch van plan zijn om het zelf dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Denk allereerst aan je eigen veiligheid en vergeet niet om de aardlekschakelaar om te zetten. Zorg ervoor dat er voldoende verzwaring van de montage-units is en leg de bekabeling bedekt neer. Boor ook nooit zomaar in je dak. De zonnepanelen moeten in een hoek van ongeveer dertig graden geplaatst worden. Bepaal hoe je je modules moet schakelen en zorg voor voldoende ventilatie rondom de omvormer. Als laatste moet je ervoor zorgen dat er genoeg afstand zit tussen het dak en de panelen.
De gemiddelde prijs van zonnepanelen
Zonnepanelen zijn niet goedkoop. Gemiddeld variëren de kosten tussen de 4.700 tot de 12.500 euro, afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen. Als je in je eentje bent, dan heb je slechts elf panelen nodig om je van energie te voorzien. De kosten zijn, inclusief montage, tussen de 4.700 en de 5.600 euro, maar zonder omvormer. Een gezin van zes personen heeft zo’n 26 panelen nodig, wat neerkomt op tussen de 11.500 en de 12.500 euro. Jaarlijks bespaar je daarmee tussen de 500 en de 1.200 euro.